literatūros žurnalas

Dešimtmečio knygų kaleidoskopas

2020 03 28

Koks praėjęs dešimtmetis buvo lietuvių literatūrai? Kokie išleisti reikšmingiausi debiutai? Kurie autoriai vis dar yra mylimiausi? Kas pasikeitė? Šie ir kiti klausimai ėmė spirgėti artėjant 2020 m. Šįkart skelbiame svarbiausius „Metų“ tekstus apie 2010–2019 m. knygas, tikėdamiesi, kad tai bus stipri paspirtis pradėti diskusijas.
Pagrindinius šaltinius pateikiame du. Kiekvieną pavasarį tradiciškai „Metuose“ skelbiame profesionalų svarstymus, kurie aprėpia skirtingus žanrus, atradimus ir tendencijas. Laukdami ir intriguojami, kokia bus literatūrologų 2019-ųjų refleksija (laukite balandžio numerio!), siūlome iki šiol susidėsčiusią panoramą.
Taip pat sudarėme virtualią 2010–2019 m. „Metuose“ aptartų knygų lentyną, kurią tvarkėme atsižvelgdami į kasmet reitinguojamas, nominuojamas ir premijuojamas lietuvių autorių knygas. Siūlome pamečiui atrasti ar dar kartą panirti į ryškiausius lietuvių autorių kūrinius – publikacijoje rasite 111 knygų, o paspaudę ant viršelio – pateksite į recenzijas.

Tikimės, kad šis sąrašas padės neišeinant iš namų, su literatūros kritikų rekomendacijomis atsirinkti turiningus skaitinius. Be to, naršydami tinklalapyje, galite skaityti ir naujausias mylimų autorių grožinių tekstų ištraukas iš žurnalo publikacijų.

Kasmetinės diskusijos

Už profesionalumą ir preciziką atliekant šį svarbų darbą dėkojame visiems per dešimtmetį pasisakiusiems literatūrologams ir rašytojams:
Elenai Baliutytei, Elžbietai Banytei, Gintarei Bernotienei, Jūratei Čerškutei, Ramūnui Čičeliui, Solveigai Daugirdaitei, Laimantui Jonušiui, Aušrai Jurgutienei,Algiui Kalėdai, Giedrei Kazlauskaitei, Rimantui Kmitai, Valdemarui Kukului, Donatai Mitaitei, Audingai Peluritytei, Jūratei Sprindytei, Jurgai Tumasonytei  ir Sauliui Vasiliauskui.

2010−2019 m. lietuvių autorių knygos

Ryškiausios 2010−2019 m. knygos, recenzuotos „Metuose“.
Šaltiniai: PEN dešimtmečio knygos, LLTI Kūrybiškiausių knygų dvyliktukas, Metų knygos rinkimai, 15min knygų rinkimai, Poezijos pavasario (Maironio), Poetinio Druskininkų rudens (Jotvingių ir Jaunojo jotvingio), Rašytojų sąjungos premijų laureatai.

2019 m.

2018 m.

marius burokas svaraus buvimo
vytautas Martinkus Tavo baznycios rusys
matynenko_be_penkiu_pasaulio_pradzia

2017 m.

Gytis Norvilas. GRIMZDIMAS
Gabija Grusaite. Stasys saltoka
rimvydas Stankevicius. sermuonelie mantija
Agnė Žagrakalytė. ŠTAi
vytautas-toleikis-pasakojimai-prabudus
almis grybauskas toli blizga
Jurga Vile Lina Itagaki_sibiro haiku
Antanas_Sileika_Basakojis_bingo_pranesejas

2016 m.

mindaugas jonas urbonas_dvasiu_urna
sigitas_parulskis_Nutyletu-leliju-miestas
Mindaugas_Kvietkauskas_Uosto_fuga
Vytautas_Stankus_Skruzdžių_skandinimas
Cibulskas_Archeologija
Kestutis_Navakas_Vyno_kopija
Tomas Vaiseta. Orfejas

2015 m.

ieva_gudmonaite_sniego skonis
Jonuskaite_Maranta
A_Marcenas_viename
skersveju-namai
Valdas_Papievis_odile

2014 m.

2013 m.

2012 m.

2011 m.

2010 m.